Ο Frontex απεκδύεται τις ευθύνες του για το μαζικό έγκλημα της Πύλου, πετώντας τις ευθύνες στο Ελληνικό Λιμενικό (ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ)

Ο Frontex απεκδύεται τις ευθύνες του για το μαζικό έγκλημα της Πύλου, πετώντας τις ευθύνες στο Ελληνικό Λιμενικό (ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ)

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, ο Frontex δηλώνει πως προσέφερε τέσσερις (4) φορές τη “συνδρομή” του στις ελληνικές αρχές κατά τη διαχείριση του περιστατικού του υπερπλήρους και προφανώς μη αξιόπλοου Adriana.

Το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού και Διάσωσης δεν απάντησε ποτέ, παρά μόνο μετά τη βύθιση του Adriana και τον πνιγμό 600 ανθρώπων. Στις 7:48 (UTC) της 14/6/23, δηλαδή το πρωί της επόμενης μέρας, “το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού και Διάσωσης απαντά ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια”.

Η ακολουθία των γεγονότων, όπως την δίνει η έκθεση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, σε δική μας μετάφραση:

16:35 (UTC): “Ο Frontex ζητά ενημέρωση και προσφέρει να βοηθήσει με επιτήρηση με ένα drone, το Heron 2, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις επιτήρησης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει απάντηση από το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης”.

21:34 (UTC): “Ο Frontex προσφέρει ξανά το Heron 2 για να βοηθήσει με την αεροπορική επιτήρηση του Adriana. Δεν υπάρχει απάντηση από το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης.”

21:52 (UTC): “Ο Frontex επαναλαμβάνει την προσφορά να φύγει το Heron 2 από την τοποθεσία του σκάφους κοντά στην Κρήτη, το οποίο εκτιμά ότι «πλέει κανονικά», για να βοηθήσει με το Adriana. Δεν υπάρχει απάντηση από τις ελληνικές αρχές”.

02:46 (UTC): Ο Frontex ενημερώνει το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης ότι το Heron 2 κατευθύνεται προς την Adriana. Δεν υπάρχει απάντηση από τις ελληνικές αρχές.”

07:48 (UTC): Το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης απαντά ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια.”

Το δελτίο τύπου της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, μεταφρασμένο στα ελληνικά, εδώ.