Δικαιοσύνη για τα θύματα της Πύλου – Κάλεσμα για τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις της 16 Μάρτη

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 16 ΜΑΡΤΗ

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στις 16 Μάρτη, στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων που είναι καθιερωμένη κάθε χρόνο στις 21 Μάρτη.

Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης για το εγκληματικό ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023 στα ανοιχτά της Πύλου, κατά το οποίο πάνω από 600 άνθρωποι πνίγηκαν εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων του Ελληνικού Λιμενικού και του Frontex.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών, την οποία θεσμικοί φορείς όπως ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη και το Ευρωκοινοβούλιο ήδη εντοπίζουν, επισημαίνοντας την άρνηση συνεργασίας του Ελληνικού Λιμενικού ακόμα και για τον ελάχιστο πειθαρχικό έλεγχο και την καθυστέρηση στη δικαστική διερεύνηση.

Στεκόμαστε απέναντι στο καθεστώς εγκληματοποίησης της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, που στην περίπτωση του ναυαγίου της Πύλου εκφράζεται με την απόπειρα απόδοσης ποινικών ευθυνών για “πρόκληση ναυαγίου” σε 9 Αιγύπτιους επιζώντες, ώστε να καταστούν αποδιοπομπαίοι τράγοι του εγκλήματος. Η αποδοση της κατηγορίας του “διακινητή” σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές είναι το φύλλο συκής του εγκλήματος των αιματοβαμμένων κλειστών συνόρων και της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα και πολέμαρχους.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της Ευρώπης Φρούριο που κοστίζει ανθρώπινες ζωές από τον Έβρο και το Αιγαίο μέχρι τη Λαμπεντούζα, καθώς και το άνοιγμα ασφαλών διόδων για τις μετανάστριες και τους μετανάστες, για τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο και διεθνή προστασία.

Διεκδικούμε μια αληθινή, αντικειμενική, ανεξάρτητη και εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, με στόχο να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Συμμετέχουμε στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις 16 Μάρτη 2024 στην Αθήνα, στις 15:00 στην Ομόνοια και στις 14:30 στην Πλατεία Κοτζιά.

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου – justice4pylos.org