Ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά τη δικαστική διερεύνηση του πολύνεκρου εγκληματικού ναυαγίου της Πύλου

Ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά τη δικαστική διερεύνηση του πολύνεκρου εγκληματικού ναυαγίου της Πύλου (1/11/2023)

Όπως είναι γνωστό, στις 13/9/2023 κατατέθηκε μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά από 40 επιζώντες του πολύνεκρου εγκληματικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023.

Η μήνυση αφορά ενέργειες και παραλείψεις οργάνων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης (που λειτουργεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά), των οργάνων του σκάφους του λιμενικού που ενεπλάκη στο περιστατικό, καθώς και κάθε ιεραρχικά υπεύθυνου ή προϊστάμενου που τυχόν έδωσε εντολές και οδηγίες, τόσο κατά το στάδιο της έρευνας και εντοπισμού (αδράνεια καθ΄όλη την ημέρα για την έναρξη σχετικής επιχείρησης διάσωσης), όσο και κατά το στάδιο της διάσωσης που ακολούθησε τον εντοπισμό (αρχική αδράνεια και πάλι, και στη συνέχεια ρυμούλκηση), όσο και κατά το στάδιο της διάσωσης μετά την ανατροπή και βύθιση του σκάφους, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερημένες ενέργειες του σκάφους του λιμενικού και σε αυτό το χρονικό σημείο.

Τα πιθανώς ερευνώμενα αδικήματα εξικνούνται από το φάσμα της παράλειψης προσφοράς βοήθειας (παλαιά παράλειψη λυτρώσεως από κινδύνου ζωής), έκθεση σε κίνδυνο, πρόκληση ναυαγίου, επικίνδυνες παρεμβάσεις στην κίνηση πλοίου, λοιπά αδικήματα ειδικών ποινικών νόμων, έως ακόμη και ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Η μήνυση συσχετίστηκε με αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει η Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά, ήδη από τον Ιούνιο (δεν γνωρίζουμε με ποια αφορμή, πιθανότατα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ή την εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εποπτεία των ερευνών από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο).

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν έχουν ξεκινήσει και καταθέτουν μάρτυρες μηνυτές, με αρκετά αργό ρυθμό, ενώ αναμένεται να δηλωθεί και παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και από συγγενείς επιβαινόντων (αγνοουμένων ή και ταυτοποιηθέντων σορών).

Μαζί με τη μήνυση υποβλήθηκε και αίτημα για διενέργεια ανακριτικών πράξεων (εντελώς περιληπτικά κατωτέρω):

1) Λήψη μαρτυριών δασωθέντων όσο και εμπλεκόμενων στο περιστατικό (λιμενικών, παραπλέοντων σκαφών κλπ).

2) Λήψη και καταγραφή όλων των αντικειμενικών δεδομένων από σήματα, κάμερες, επικοινωνίες όλων των εμπλεκόμενων, ακόμη και με άρση απορρήτου επικοινωνιών.

3) Λήψη και καταγραφή δεδομένων κινητών τηλεφώνων διασωθέντων (που έχει δημοσιευθεί ότι έχουν διαβιβασθεί στην Εισαγγελία Καλαμάτας) όσο και των εμπλεκόμενων στο περιστατικό.

4) Φωτογράφιση βυθισθέντος σκάφους, αν δεν είναι εφικτή η ανέλκυση για την ανάληψη σορών θανόντων, που έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία Καλαμάτας σε προηγούμενο χρονικό σημείο.

5) Διενέργεια ειδικής πραγματογνωμοσύνης.

Από τις άνω ενέργειες, πέρα από μαρτυρικές καταθέσεις γνωρίζουμε από δημοσίευμα αρχών Οκτωβρίου ότι ζητήθηκε η κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των 13 στελεχών του ΛΣ που επέβαιναν στο σκάφος που ενεπλάκη (θυμίζουμε επίσης ότι ο Πλοίαρχος του συγκεκριμένου σκάφους είχε εγχειρίσει στην Εισαγγελία Καλαμάτας φωτογραφίες και βίντεο που είχαν ληφθεί από την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου. Από κινητό τηλέφωνο προφανώς είχαν ληφθεί και οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται σε δελτία τύπου του Λιμενικού Σώματος).

Η εκτίμηση των συνηγόρων των μηνυτών είναι ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για προκαταρκτική εξέταση επί της οποίας σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης αντιγράφου της δικογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε εκ νέου ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια αληθινή και αντικειμενική, ανεξάρτητη από λογικές δημοσίου συμφέροντος, εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα. Προσθέτουμε δε σε αυτή την αρχική μας δήλωση την ανάγκη η δικαιοσύνη να αποδοθεί με ταχύτητα και όχι με ρυθμούς που θα καταστήσουν την δικαστική διαδικασία πρόσχημα καθυστέρησης και εν τέλει άρνησης απόδοσης της δικαιοσύνης που αναζητούν τα θύματα και οι οικείοι τους.