Ανακοίνωση υποστήριξης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή την εκδήλωση “Δικαιοσύνη για την Πύλο”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΛΟ»

Την Τρίτη 18/07/2023 διοργανώθηκε εκδήλωση με τον τίτλο «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου» από έξι συλλογικότητες και συγκεκριμένα το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω, την κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Εξαρχείων και την συλλογικότητα «Αντισώματα».

Συλλογικότητες που στο πέρασμα των χρόνων έχουν στηρίξει ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά το προσφυγικό ζήτημα.

Περιεχόμενο της εκδήλωσης ήταν το Ναυάγιο της Πύλου, το οποίο ήταν ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων της Μεσογείου των τελευταίων ετών στον βυθό της οποίας χάθηκαν εκατοντάδες (κατά τις μαρτυρίες ίσως και 650) ανθρώπινες ψυχές, και τα αίτια που το προκάλεσαν.

Τόπος της εκδήλωσης ήταν ο κήπος που παραχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ένας κήπος που έχει στεγάσει πολλές εκδηλώσεις στον χώρο του και στη δροσιά του. Εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναυλίες διαφόρων πολιτικών χρωμάτων. Σε αυτόν τον κήπο λοιπόν, οι ομιλητές φώτισαν μέσω των τοποθετήσεών τους πτυχές της υπόθεσης του Ναυαγίου της Πύλου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης ηλεκτρονικά και μη, ελληνικά και διεθνή αλλά και όπως μεταφέρθηκαν από τις μαρτυρίες των ίδιων των διασωθέντων με τελικό αίτημα, την ουσιαστική διερεύνηση των αιτίων του ναυαγίου από τις ελληνικές αρχές.

Τα αίτια του ναυαγίου της Πύλου έχουν απασχολήσει και διεθνείς οργανώσεις αλλά και τον Δικηγορικό σύλλογο Αθήνας, όπως εκφράσθηκε στην από 17/07/2023 απόφαση του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που επι λέξει αναφέρει ότι «η πλήρης έρευνα των αιτίων του ναυαγίου είναι επιβεβλημένη».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί και αρκετές ομιλητές και ομιλήτριες, μεταξύ αυτών και μέλος της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, ενώ ο κήπος ήταν γεμάτος κόσμο που την παρακολούθησε.

Στο τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε μικρή συναυλία από συγκροτήματα που στήριξαν την εκδήλωση, με χαμηλό ήχο.

Τις επόμενες ημέρες δημοσιεύθηκε άρθρο σχετικό με την ως άνω εκδήλωση του κ. Παπαχρήστου στα Νέα, το οποίο ήταν εμφανώς ανακριβές στα κάτωθι σημεία: 1. Κατά την είσοδο στον χώρο ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ καμιά υποχρέωση οικονομικής συνεισφοράς για την εκδήλωση, ούτε εισιτήριο, ούτε οτιδήποτε που να παρέπεμπε σε οικονομική ενίσχυση. 2. Συντονίστρια των ομιλητών και ομιλητριών δεν ήταν η Μαρία Λουκά. 3. Ομιλήτρια από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δεν ήταν η Μαρία Παπαμηνά καθώς λόγω έκτακτού κωλύματος αντικαταστάθηκε από την Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, δικηγόρο και νομικό στην οργάνωση «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες». 4. Ουδέν ξεφάντωμα υπήρξε, αλλά έλαβε χώρα μία συναυλία με ήχο χαμηλό και φωτισμό, ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, μεταξύ αυτών και παιδιών.

Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό και τις ανακρίβειες που περιέχονταν επενέβη η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, η οποία εγκαλούσε με επιστολή τον Σ.Ε.Α και του έτασσε προθεσμία δύο ημερών να τοποθετηθεί, γιατί παραχωρήθηκε στους διοργανωτές ο κήπος του κτιρίου του ΣΕΑ. Είναι άξιο απορίας για ποιον λόγο η Υπουργός Πολιτισμού ενοχλήθηκε από μία εκδήλωση που σκοπό της είχε την ανάδειξη της αλήθειας και των αιτιών που κόστισαν τη ζωή σε εξακόσιους πενήντα ανθρώπους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά. Τι ενόχλησε λοιπόν την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη: ότι αξιοποιήθηκε για μία κοινωνικού περιεχομένου εκδήλωση ο συγκεκριμένος δημόσιος χώρος ή αυτό καθεαυτό το θέμα της εκδήλωσης.

Ο πολιτισμός επιβάλλει σε όλους μας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ζωής, και συγκεκριμένα την ανάδειξη της αλήθειας και των αιτιών του ναυαγίου της Πύλου.

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2023

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ (justice4pylos.org)

[Για επικοινωνία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]]