Ναυάγιο στην Πύλο: Οι αντιφάσεις του εκπροσώπου του Λιμενικού εκθέτουν τις ελληνικές αρχές (απομαγνητοφωνήσεις + video)

Στην ανάρτηση αυτή, συγκεντρώνουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις του εκπροσώπου τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκου Αλεξίου τα επόμενα 24ωρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Από τις τοποθετήσεις προκύπτουν μεγάλες αντιφάσεις, με πιο χαρακτηριστική την αρχική απόλυτη άρνηση της οποιασδήποτε πρόσδεσης του σκάφους “Ανδριάνα” (όπως λεγόταν το αλιευτικό με τους εκατοντάδες πρόσφυγες) από το Λιμενικό, για την οποία μίλησαν εξαρχής οι επιζώντες μόλις βρέθηκαν στην Καλαμάτα. Ένα 24ωρο μετά, ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού άλλαξε γραμμή και παραδέχτηκε την πρόσδεση, αρνούμενος όμως τη ρυμούλκηση. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων, η ρυμούκληση του πλοίου είχε ως συνέπεια το ναυάγιο.

Δείτε το βίντεο με τις αντιφάσεις του εκπροσώπου τύπου του Λιμενικού:

Διαβάστε τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου τύπου του Λιμενικού τα επόμενα 24ωρα του πολύνεκρου ναυαγίου, όπως τις συγκέντρωσε και τις απομαγνητοφώνησε το μέλος της Πρωτοβουλίας μας Ειρήνη Σόβολου.

1) Ο Νίκος Αλεξίου εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό ναυάγιο | 15/06/2023 | ΕΡΤ

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ν.Α. 0.15-.53 Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες συνεχίστηκαν σε αυτή την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, συμμετείχαν παραπλέοντα σκάφη και πλωτά του λιμενικού σώματος, ενώ είχαμε και τη συνδρομή της C130, το οποίο με φωτοβολίδες φώτιζε την περιοχή έρευνας ώστε να διευκολύνει το έργο μας.

Από το πρωί στις 6.30 έχει πετάξει και ένα έτερο εναέριο μέσο, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 6 παραπλέοντα και 2 πλωτά του λιμενικού. Οι έρευνες συνεχίζονται..οι έρευνες συνεχίζουν κανονικά.Δεν έχει βρεθεί κάποιος άλλος διασωθείς πέρα από τους 104 και οι σωροί παραμένουν στις 79.

Ν.Α. 1.05 -1.18 αυτή τη στιγμή οι σωροί δεν έχουν ακόμα βγει όλες από τα πλωτά, οπότε δεν έχει γίνει ακριβής καταμέτρηση και καταγραφή τους οπότε μπορώ να σας πω ότι για τους διασωθέντες είναι άπαντες άντρες, αυτό μπορώ να το πω επίσημα.

Ν.Α. 1.44-2.10 είναι όπως είπατε κι εσείς είναι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα, ανήκει σε διεθνή ύδατα, αλλά είναι στη δικιά μας περιοχή έρευνας και διάσωσης SRR που λέμε εμείς 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, επιχειρούμε αυτή τη στιγμή εμείς, είχαμε τη συνδρομή την πρώτη μέρα από ένα εναέριο μέσο της Frontex για τον εντοπισμό του αλιευτικού. Αυτή τη στιγμή δεν έχει χρειαστεί να συνεπικουρηθούμε από έτερο λιμενικό σώμα. Συνεχίζουμε τις έρευνες εμείς.

Ν.Α. 2.22-2.46 εμείς ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπιστεί αυτό το αλιευτικό και ταυτοχρόνως συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο της frontex το οποίο περιπολούσε.

  • Δημοσιογράφος. 2.47 η φωτογραφία που βλέπουμε είναι από αυτό; Από τη frontex ή από το λιμενικό; (φωτογραφία του αλιευτικού )

Ν.Α. 2.51 η φωτογραφία είναι από το ελικόπτερο το δικό μας.

  • Δημοσιογράφος 2.56 βλέπετε εσείς, πετάει το ελικόπτερο, εντοπίζει αυτό το σαπιοκάραβο.
  • Άλλος δημοσιογράφος 3.05 τι ώρα αυτό;

Ν.Α. 3.06 αυτό έγινε μεσημέρι

  • Δημοσιογράφος 3.08 μεσημέρι χθες.

Ν.Α. 3.08 προχθές πλέον.

  • Δημοσιογράφος 3.10-3.28 μεσημέρι περίπου 3 ώρα έγινε το ναυάγιο, άρα μεσολάβησαν από τη στιγμή που το ελικόπτερο του λιμενικού είδε ότι υπάρχει ένα σαπιοκάραβο με ..το 700 δεν μπόρεσε να το δει αλλά με πολύ κόσμο τέλος πάντων μέχρι τη στιγμή που βυθίστηκε πέρασαν 13-14 ώρες.

Ν.Α. 3.29-3.51 αυτό πάω να σας πω, το ιστορικό πήγαινα να σας πω, από τη στιγμή λοιπόν που εντοπίστηκε εναερίως είχε ήδη αποπλεύσει και το παράκτιο περιπολικό σκάφος και με το που έγινε ο εντοπισμός του προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία, από παραπλέοντα φορτηγά πλοία, όπως προβλέπεται από τα σχέδια. Παρείχαν τροφοεφόδια, από εκεί και πέρα όμως οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη συνδρομή , δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν για Ιταλία.

  • Δημοσιογράφος 3.52 ένα λεπτό, μία φωνή μέσω ασυρμάτου έγινε η επικοινωνία;

N.A. 3.56 αυτό έγινε και μέσω ασυρμάτου και με τον κόσμο που ήτανε πάνω, έγινε και τηλεφωνικά μέσω θαλάμου επιχειρήσεων.

  • Δημοσιογράφος 4.03 το ενδεχόμενο το λάβατε υπόψη σας να απαντούσαν οι διακινητές, άρα σαφώς θα είπαν όχι είμαστε μια χαρά;

Ν.Α. 4.09 Μα αυτό σας λέω ότι δεν έγινε μόνο με έναν τρόπο, έγινε και με τηλέφωνο και με τα επικοινωνιακά μέσα και με τον κόσμο που ήταν επί του καταστρώματος.

  • Δημοσιογράφος 4.28 υπάρχει μία αυτοαποκαλούμενη ακτιβίστρια, Ναουάλ Σαουφί, εκείνη λέει ότι είχε επικοινωνία με κάποιους ανθρώπους μέσα από το πλοίο που δεν τους ενδιέφερε να πάνε στην Ιταλία, ήθελαν να διασωθούν, η μαρτυρία αυτή είναι αντίθετη με αυτά που μας λέτε εσείς.

Ν.Α. 4.50 Η καταγγελία που έγινε, η πληροφορία που δόθηκε αν θέλετε στον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων είναι ότι βρίσκεται αυτό το σκάφος εκεί και ότι έρχεται για Ιταλία, από κει και πέρα η ακρίβεια των πληροφοριών αυτών ελέγχεται. Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε δεδομένα είναι αυτό που ξέρουμε ότι έγινε, ότι προσεγγίστηκε το σκάφος από δύο φορτηγά πλοία, από παράκτιο περιπολικό σκάφος εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή, δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε να ρθούμε στην Ελλάδα, θέλουμε να πάμε στην Ιταλία.

  • Δημοσιογράφος 5.23 στις φωτογραφίες που βλέπουμε κι εσείς δώσατε στη δημοσιότητα βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να έχουν ψηλά τα χέρια. Αυτό μεταφράζεται από ορισμένους ότι ζητούσαν βοήθεια, από κάποιους άλλους ότι όλα καλά φεύγουμε.

Ν.Α. 5.37 Περνάει ένα ελικόπτερο από πάνω και βλέπουμε μια φωτογραφία από ελικόπτερο, είναι μια αποτύπωση της στιγμής, εγώ σας λέω από τις συνομιλίες που έγιναν από το θάλαμο, από τις συνομιλίες που έγιναν από τα παραπλέοντα, τις συνομιλίες που έγιναν από το παράκτιο περιπολικό σκάφος, από το πλήρωμα από όταν ήταν εκεί.

  • Δημοσιογράφος 5.56 υπάρχει αναφορά ότι το πλοιό από κάποιο σημείο και μετά δεν είχε καπετάνιο, πήγαινε μόνο του, ακυβέρνητο, έχετε εικόνα εσείς, δηλαδή κάποια στιγμή πέρασε ένα φουσκωτό πήρε τον καπετάνιο κι έφυγε;

Ν.Α. 6.06 εμείς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια πληροφόρηση τέτοια και αν θέλετε να σας προλάβω οι ερωτήσεις που γίνονται για την πορεία που πήρε αν είναι η ενδεδειγμένη, μιλάμε για ένα καράβι που είναι στην κατάσταση που το βλέπετε, φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους που το κυβερνούν που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας αν μου επιτρέπεται η έκφραση, από κει και πέρα σε μια ανοιχτή θάλασσα, η πορεία που παίρνεις δεν είναι προκαθορισμένη, δεν είναι δρόμος διαγραμμισμένος που τον ακολουθείς και πας.

  • Δημοσιογράφος 6.41 είναι όντως ένα σαπιοκάραβο, φαίνονται οι σκουριές δεξιά κι αριστερά, είναι μη αξιόπλοο δεν το συζητούμε, εσείς έχετε την πληροφορία ότι είχε, αν μπορέσατε να εκμαιεύσετε από τους διασωθέντες, ότι παρουσίασε πρόβλημα σχεδόν από την αρχή του ταξιδιού, οπότε αυτό φαινόταν, 4 μέρες αν διήρκεσε ή αν ήταν να διαρκέσει όλο αυτό ότι θα έχει πρόβλημα στην πορεία, το επιβεβαιώνετε αυτό εσείς;

Ν.Α. 7.05 εμείς αυτό που επιβεβαίωνουμε ότι είναι ότι πρωινές ώρες χθες, πριν συμβεί το συμβάν είναι ότι έχασε τη μηχανή του, σύμφωνα με αυτά που δηλώσανε, και μετά από λίγο επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα, δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητο, άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο.

Ν.Α. 8.13 Αυτό που μιλάμε έγινε μεσημεριανές ώρες, πήραν τα τροφοεφόδια από αυτό το πρώτο φορτηγό πλοίο αλλά για να καταλάβετε πόσο ήταν η επιθυμία τους να μην έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην Ιταλία, στο δεύτερο φορτηγό πλοίο που τους προσέγγισε να τους δώσει τροφοεφόδια δεν τα δέχτηκαν, μη τυχόν και γίνει κάποια άλλη διαδικασία και έρθουν Ελλάδα.

Ν.Α. 8.43 οι καιρικές συνθήκες είναι από χθες από την ώρα του συμβάντος είχαμε 2-3 μποφόρ, τώρα έχουμε άπνοια, οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, το μόνο που δυσχεραίνει είναι η απόσταση (…)

  • Δημοσιογράφος 9.12 λέτε λοιπόν ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να σωθούν, ήθελαν να πάνε όπου ήθελαν να πάνε, ποια είναι η υποχρέωση όχι μόνο του ελληνικού, του κάθε λιμενικού σώματος και κάθε ακτοφυλακης, δηλαδή βγαίνω εγώ, παίρνω μια βάρκα και αρχίζω και πηγαίνω, θέλω να αυτοκτονήσω και παίρνω τη βάρκα και λέω θα βγω στα διεθνή ύδατα και ας με πάρει το κύμα, έρχεται το λιμενικό με πλησιάζει και λέω δεν θέλω ρε παιδί μου, θέλω να πεθάνω εδώ στη θάλασσα, έχει υποχρέωση να με σώσει ή όχι το λιμενικό.

Ν.Α. 9.40 Πέρα από τα νομικά ζητήματα και το διαχωρισμό που έχει η κάθε ζώνη την κυριαρχία που έχει το κάθε κράτος στη ζώνη του, πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα 40μετρο, 30μετρο αλιευτικό, γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια, αν πας να του εκτρέψεις την πορεία του βιαίως η μετατόπιση αυτή του κόσμου η οποία έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτια εμείς για το ναυτικό ατύχημα και μάλισταν δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους όπως εν τέλει έγινε.

Ν.Α. 10.52 όταν χθες το βράδυ κατάφερε και έφτασε το περιπολικό σκάφος και αρνήθηκαν τη συνδρομή , εμείς παραμείναμε στο σημείο, πλέαμε μαζί του, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε και αν μου επιτρέπεται καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρόλη την αντίδρασή τους, παραμείναμε εκεί για τη δικιά τους προστασία.

2) Νικόλαος Αλεξίου – εκπρ. Τύπου Λιμενικού Σώματος – Καλημέρα Ελλάδα – 15/06/2023 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ

https://www.ant1news.gr/watch/1645577/nikolaos-alexioy-ekpr-typoy-limenikoy-somatos-kalimera-ellada-15-06-2023

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

  • Παπαδάκης δημοσιογράφος: 4.05 πότε μάθαμε εμείς ότι ένα πλοίο έχει φύγει από τη Λιβύη και πλέει έστω στα διεθνή ύδατα, η πρώτη πληροφόρηση που φτάνει στο λιμενικό, πότε είναι ποια μέρα;

Ν.Α. 4.13 εμείς 13 του μήνα πληροφορηθήκαμε στις 11 περίπου από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι υπάρχει σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, άμεσα ενεργοποιήσαμε τα σχέδια μας, δεσμεύσαμε παραπλέοντα πλοία (..) 4.40 εν τέλει το μεσημέρι έγινε ο εντοπισμός του εναέρια, προσεγγίστηκε από παραπλέοντα φορτηγά πλοία, το πρώτο εκ των οποίων του παρείχε τροφοεφόδια, από κει και πέρα αρνήθηκαν οτιδήποτε άλλο, γιατί ήθελαν μόνο να πάνε Ιταλία, και υπήρχε μεγάλος φόβος αν θέλετε σε εισαγωγικά ότι θα τους διασώζαμε και δεν επιθυμούσαν καμία άλλη συνδρομή.

  • Δημοσιογράφος 5.09 από τη στιγμή που αυτό το πλοίο παλατζάρει για λίγο όπως λέμε στη ναυτική ορολογία και βυθίζεται, αυτό έχει καταγραφεί, γτ θα το παρακολουθούσαν όπως λέτε εσείς σε όλη τη διάρκεια ή το εγκατέλειψαν μετά; Την ώρα που βυθίζεται το σκάφος έχει εικόνα το λιμενικό;

Ν.Α. 5.28 Εμείς μετά την προσέγγιση από τα παραπλέοντα που σας ανέφερα, το βράδυ έφτασε και το παράκτιο σκάφος το δικό μας βράδυ και το προσέγγισε, μακροσκοπικά είδαν οι άνθρωποι του πληρώματος τον κόσμο αυτό πάνω στο κατάστρωμα, έγιναν κι εκεί επικοινωνίας να το συνδράμουμε, αρνήθηκαν πεισματικά γιατί δεν ήθελαν να διασωθούν από το ελλ. λιμενικό από ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Παρόλα ταύτα, επειδή η έρευνα διάσωσης σε εκείνη την περιοχή είναι δικιά μας και οι άνθρωποι οι έμπειροι του πληρώματος είδαν την κατάσταση του σκάφους παρέμειναν στο σημείο πλησίον του και όταν δυστυχώς δύο η ώρα τα ξημερώματα περίπου έγινε αυτή η μετατόπιση του κέντρου βάρους και το πλοίο ανετράπη, προέβησαν άμεσα στις ενέργειες διάσωσης και γι’αυτό το λόγο αν θέλετε καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους.

  • Δημοσιογράφος 6.19 με το σκάφος να παρακολουθεί από κοντά θα είδαν την ξαφνική μετατόπιση (…)

Ν.Α. 6.38 Όπως αντιλαμβάνεστε οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να κάθονται ακίνητοι κι έτσι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

  • Δημοσιογράφος 6.54 εδώ μας δίνει την απάντηση ο κ. Αλεξίου ότι η χώρα ήταν υποχρεωμένη να παρέμβει από τη στιγμή που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ν.Α. 7.17 η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και στο ελλ. Λιμενικό το πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της, όταν βλέπεις ανθρώπους και να μην ήταν στη δική μας έρευνα διάσωσης, οι άνθρωποι οι δικοί μας που νυχθημερόν περιπολούν, θα τους είχαν σώσει.

  • Δημοσιογράφος 7.36 δεν ξέρω αν μπορείτε να επιβεβαίωσετε μια πληροφορία που μας έρχεται από μια μαροκινοιταλίδα ακτιβίστρια η οποία ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους μετανάστες πάνω στο καράβι που της είπαν ότι τους προσέγγισε ένα άλλο σκάφος τους έδεσαν με σκοινιά και τους πετούσαν μπουκάλια με νερό και φοβήθηκαν αυτοί δεν ήξεραν αν είναι επιχείρηση διάσωσης ή προσπάθεια βύθισης και έκοψαν τα σκοινιά και άρχισε να απομακρύνεται το συγκεκριμένο μοιραίο σκάφος. Το επιβεβαιώνετε; Το γνωρίζετε;

Ν.Α. 8.08 Είναι μια πληροφορία που δεν την έχω τώρα τι έχει γίνει από καταγγελία από ΜΚΟ αυτή δεν τη γνωρίζω.

3) Ναυάγιο στην Πύλο – Αλεξίου: «Κανένα λάθος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό», δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, 15/06/23 (ΑΝΤ1, Ν. Χατζηνικολάου)

https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1282564/nauagio-stin-pulo-alexiou-kanena-lathos-ston-epiheirisiako-shediasmo-dilonei-o-ekprosopos-tupou-tou-limenikou-somatos/

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

N.A. 00.32 εμείς από την πρώτη στιγμή, έχουμε βγάλει δελτίο τύπου, από την ίδια μέρα μάλιστα, το οποίο αναλυτικά με χρόνους αναφέρουμε με χρόνους τι ακριβώς έχει γίνει. Το παράκτιο σκάφος του λιμενικού σώματος πλησίασε αρκετές φορές το πλωτό όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανεβάσαμε στο τελευταίο μας δελτίο προκειμένου να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που βρίσκονταν επί του καταστρώματος με σκοπό να τους πείσει να δεχτούν τη συνδρομή μας, 00.59 δεν έγινε ποτέ καμία πλαγιοδέτηση, δεν έγινε ποτέ καμία ρίψη σκοινιών. Σκοινιά έριξε το δεύτερο παραπλέον φορτηγό προκειμένου να τους δώσει τροφοεφόδια.

  • Δημοσιογράφος: 01.18 Αυτό έριξε σκοινιά, δεν έδεσε το σκάφος του λιμενικού πάνω στο αλιευτικό;

Ν.Α. 01.22 Σαφώς και όχι.

Ν.Α. 01.50 Μιλάμε για 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα, να επιπλέει ένα πλοίο κανονικά υπερφορτωμένο, οι δυνατότητες που έχεις νομικά σε κάποιες ενέργειες αναλόγως το έγκλημα είναι διαφορετικό ανάλογα με τη θαλάσσια ζώνη στην όποια επιχειρείς. Από κει και πέρα όμως, όταν βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί πάνω στο κατάστρωμα του αλιευτικού, με τόσο κόσμο, οι οποίοι το επιθυμούν και το δηλώνουν το «Italia, Italia», πάρα πολλές φορές δεν πας βιαίως να του εκτρέψεις την πορεία του, διότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν αυτός ο κόσμος αν αντιδράσει, αν μετακινηθεί, θα προκαλέσεις ένα ναυτικό ατύχημα και η δυνατότητα η επιχειρησιακή να τους σώσεις πολύ θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτό που εν τέλει έγινε.

  • Δημοσιογράφος 2.38 ακούσαμε κ. εκπρόσωπε, τον ναύαρχο τον κ. Σπανό να μιλά για κάποιο άρτιο, τελευταίας τεχνολογίας ναυαγοσωστικό που βρισκόταν στην περιοχή αλλά δεν συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, θέλω να σας ρωτήσω αν πράγματι συνέβη αυτό και γιατί.

Ν.Α. 03.02 Στην επιχείρηση έρευνας- διάσωσης συμμετείχαν 3 παραπλέοντα φορτηγά, το παράκτιο περιπολικό σκάφος το δικό μας και εν συνεχεία ενισχύθηκαν με φρεγάτες και αλλά επιχειρησιακά μέσα του λιμενικού σώματος. Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή ένδεια επιχειρησιακών μέσων και από την πρώτη στιγμή είχαν ήδη διασωθεί αυτοί οι 104 αυτοί άνθρωποι κ εν συνεχεία περισυνελέχθησαν και οι σοροί, δεν υπήρξε ένδεια επιχειρησιακών μέσων και κανένα λάθος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατά τη διάρκεια της επιχείρηση έρευνας- διάσωσης (…)3.38 δεν χρειαζόταν να καλέσεις ένα επιπλέον μέσο όταν εκείνη τη στιγμή είχες όλα αυτά τα μέσα τα οποία επιχειρούσαν.

4) Eκπρ. Λιμενικού: Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους – Αρνήθηκαν τη βοήθεια | 16/6/23 | ΕΡΤ

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ν.Α. 5.41 μέσα σε 5-10 λεπτά έγινε το όλο δυστύχημα, το παράκτιο περιπολικό σκάφος ήταν ήδη δίπλα και έκανε και τις διασώσεις.

(…) 7.12 δεν έγινε ποτέ οποιαδήποτε διαδικασία πρόσδεσης του σκάφους ούτε από εμάς ούτε από κάποιο άλλο πλοίο (..) το μόνο που θα μπορούσε να προσιδιάζει σε αυτό που λέει η εφημερίδα (αναφέρθηκε δημοσίευμα καθημερινής που γράφει ότι πετάχτηκε σκοινί και λύθηκε από τους ανθρώπους που επέβαιναν στο αλιευτικό) είναι ότι για την παροχή τροφοεφοδίων όταν πλησίασε το φορτηγό πλοίο κατέβασε – όπως καταλαβαίνετε η διαφορά ύψους είναι πάρα πολύ μεγάλη, δεν τα πέταξαν από το ένα κατάστρωμα στο άλλο-χρησιμοποίησαν σκοινιά ώστε να κατέβουν τα πράγματα.

  • Δημοσιογράφος 7.41 και αυτά τα σκοινιά τα πέταξαν;

Ν.Α.7.45 αυτά τα σκοινιά τα πέταξαν στο δεύτερο φορτηγό πλοίο όταν πήγε να τους παράξει τροφοεφόδια και το αρνήθηκαν (…) στο δεύτερο φορτηγό πέταγαν τα εφόδια (…) είχαν πάρει ήδη από το πρώτο φορτηγό πλοίο τροφοεφόδια, κάλυψαν τις άμεσες ανάγκες τους (..) και βλέποντας τη θέα του άλλου πλοίου που προσέγγισε θεώρησαν ότι η όλη διαδικασία είναι ένας τρόπος ούτως ώστε να τους πάρουμε να τους πάμε στην Ελλάδα (…)

5) Ναυάγιο στην Πύλο – Νικόλαος Αλεξίου – Καλημέρα Ελλάδα – 16/06/2023 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ

https://www.ant1news.gr/watch/1645935/nayagio-stin-pylo-nikolaos-alexioy-kalimera-ellada-16-06-2023

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

  • Δημοσιογράφος 2.37 αυτό το σκάφος βούλιαξε παρουσία του σκάφους του λιμενικού; Ήταν το κοντά;

Ν.Α. 3.45 το σκάφος του λιμενικού από την ώρα που το προσέγγισε, 11 η ώρα το βράδυ περίπου, μέχρι την ώρα του συμβάντος, ήταν κοντά του σε παράλλαξη, εάν όπως και έγινε, χρειαζόταν τη συνδρομή μας, να είμαστε σε δυνατότητα να επέμβουμε άμεσα (…) Δυστυχώς 2 παρά το βράδυ έχασε τη μηχανή του, ακινητοποιήθηκε μετά από λίγο, όταν συνέβη αυτό, οι άνθρωποι βρέθηκαν σε μια κατάσταση ταραχής και δυστυχώς μετακινήθηκαν σε διαφορετικές πλευρές του καταστρώματος είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά, προκάλεσαν έναν κλυδωνισμό τέτοιο όπου εν συνεχεία το πλοίο ανετράπη και μέσα σε δυστυχώς λεπτά βυθίστηκε.

Ν.Α. 5.08 λεκτικά, στην καθομιλουμένη μπορούμε να πούμε για τον άνθρωπο σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι άνθρωποι δεν ήταν σε άμεσο κίνδυνο, άμεσος κίνδυνος σημαίνει κατάσταση distress, το πλοίο αυτό ήταν μεν υπερφορτωμένο, ήταν ένα αλιευτικό επιβατικό, αλλά έπλεε κανονικά, με καιρικές συνθήκες 2-3 μποφόρ, και οι άνθρωποι αυτοί, παρόλο που καθόλη της διάρκεια της ημέρας (…) ζητήθηκε να τους συνδράμουμε, αυτοί αρνήθηκαν (..) 5.44 δεν είναι σε κατάσταση distress και δεν έχει ζητηθεί από αυτούς που επιβαίνουν να τους βοηθήσεις (…) 6.14 δεν έγινε καμία προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου (..) 6.37 στην πρώτη προσέγγιση που έγινε από το παράκτιο περιπολικό σκάφος που έφτασε και ήταν σε παράλλαξη δίπλα του, πετάξανε, όπως είθισται, ένα σκοινί ούτως ώστε να μην ξεμακραίνουν τα δύο σκάφη, αλλά υπήρξε έλλειψη συνεργασίας και δεν το κράτησαν καν το σκοινί, το άφησαν να πέσει στη θάλασσα (..) 7.00 δεν δέθηκε (…).

  • Δημοσιογράφος 7.41 (..) θεωρείτε δηλαδή ως λιμενικό ότι αυτό το πλοίο (..) δεν ήταν σε κίνδυνο εκείνη τη στιγμή, άρα αποφασίσατε βάσει των οδηγιών που σας έχουν δώσει να μην επέμβετε.

Ν.Α. 8.00 (..) υπάρχουν διαφορετικές φάσεις, στις οποίες είναι ένα πλοίο το οποίο πλέει, η κατάσταση distress είναι η τελευταία, υπάρχει φάση αβεβαιότητας και η φάση συναγερμού. Στη φάση αβεβαιότητας και στη φάση συναγερμού δεν δύνασαι (δν ακούγεται καθαρά) να επέμβεις.

  • Δημοσιογράφος 8.14 βλέπει μπροστά του ο οποιοσδήποτε ένα τέτοιο καράβι γεμάτο με εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς να έχουν, σωσίβια να σηκώνουν τα χέρια και να ζητούν βοήθεια [Ν.Α.διακόπτει: δεν έγινε αυτό) επικοινωνεί προφανώς το λιμενικό με τον καπετάνιο.

Ν.Α. 8.41 Ούτε αυτό έγινε, δεν επικοινωνήσαμε με τον καπετάνιο.

  • Δημοσιογράφος 8.43 με ποιον επικοινωνήσατε ακριβώς, υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά του λιμενικού, η οποία βγήκε χθες και λέει ότι υπήρξε επικοινωνία με το πλοίο και το πλοίο του έλεγε δεν χρειαζόμαστε βοήθεια και να σηκωθούμε να φύγουμε.

Ν.Α 8.55 έγιναν επικοινωνίες τηλεφωνικές μέσω θαλάμου, (…) έγινε επικοινωνία εκ του σύνεγγυς μέσω των φορτηγών πλοίων (..).

  • Δημοσιογράφος 9.07 (…) σας ρωτάω το πολύ απλό είστε άνθρωπος της θάλασσας και βλέπετε μπροστά σας ένα πλοίο το οποίο είναι γεμάτο με εκατοντάδες ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σάπιο, το οποίο παλατζάρει και εσείς θεωρείτε ότι δεν είναι σε κίνδυνο.

Ν.Α. 9.24 το οποίο πλέει εκείνη την ώρα.

  • Δημοσιογράφος 9.26 μα πώς πλέει αφού είχαν σταματήσει και οι μηχανές και τα πάντα;

Ν.Α. 9.29 μιλάμε για τα τελευταία δέκα λεπτά λοιπόν;

  • Δημοσιογράφος 9.32 όχι μιλάμε επί 24 ώρες το πλοίο αυτό είναι ένα πλοίο το οποίο εκείνη τη στιγμή είναι προφανώς σε αδυναμία να πλεύσει. Είναι δυνατόν να πλεύσει ένα πλοίο με 400 ανθρώπους όταν είναι μόλις 25 μέτρα;

Ν.Α. 9.46 το πλοίο έπλεε κανονικά μέχρι και τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά.

Ν.Α. 12.02 Η ευθύνη είναι σαφής, είναι στα διεθνή ύδατα διάσωσης της Ελλάδας (..)

  • Δημοσιογράφος: 13.03 να δούμε τη φωτογραφία που οι άνθρωποι έχουν σηκώσει τα χέρια τους σαν να ζητάνε βοήθεια και είναι βράδυ αυτό Τρίτη βράδυ.

Ν.Α. 13.13 όχι, είναι ο πρώτος εντοπισμός περίπου 13.30 ώρα το μεσημέρι από το ελικόπτερο του λιμενικού (…) 13.26 αυτοί οι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή είχαν πλεύσει αρκετές μέρες χωρίς τροφοεφόδια, είδαν ένα ελικόπτερο (…) τους παρασχέθηκαν τροφοεφόδια και με το που έγινε αυτό ζήτησαν να συνεχίσουν για Ιταλία και χαρακτηριστικό είναι ότι στο δεύτερο φορτηγό που τους προσέγγισε αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια.

  • Δημοσιογράφος 14.26 (…) το πρωτόκολλο σας τι λέει; Ότι πρώτα ακούμε τι λένε οι επιβαίνοντες οι οποίοι μπορεί εκείνη τη στιγμή να οδεύουν προς το θάνατο ή κάνουμε τα πάντα προκειμένου να σωθεί και ο τελευταίος άνθρωπος που είναι εκεί πάνω;

Ν.Α. 14.35(…)το πρωτόκολλο ότι εφόσον είσαι διεθνή ύδατα, αυτοί που είναι επί του πλοίου, σε κανονικές συνθήκες ο καπετάνιος, εδώ εν προκειμένω το σύνολο των ανθρώπων που ήταν πάνω στο κατάστρωμα δεν επιθυμούν διάσωση και οπτικά βλέπεις ότι το σκάφος δεν είναι σε κατάσταση distress δεν υποχρεούσαι να επέμβεις (…) σε ανθρώπινο επίπεδο θα προκαλούσαμε ναυτικό ατύχημα αν βιαίως επιχειρούσαμε να το εκτρέψουμε από την πορεία του.

  • Δημοσιογράφος 13.12 λέτε ότι το αφήσατε να πάει στα ανοιχτά στο χειρότερο βάθος γιατί θα προκαλούσατε ναυτικό ατύχημα; Με συγχωρείτε αλλά τότε το λιμενικό δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Ν.Α. 15.22 το λιμενικό έκανε τη δουλειά του.

  • Δημοσιογράφος 15.26 πώς έκανε τη δουλειά του; Επί 24 ώρες το κοιτάγατε, φτάσατε τόσο κοντά που βγάλατε και δεύτερη φωτογραφία που φαίνεται και το ίδιο το πλοιάριο και μας λέτε ότι έχετε εντολές και οι διεθνείς συνθήκες σας λένε να μην επέμβετε και δεν ισχύει αυτό που λέτε, καθηγητές με τους οποίους μιλήσαμε λένε ότι όλες οι διεθνείς συμβάσεις λένε ότι εκεί κρίνεις εάν υπάρχει κίνδυνος, κρίνεις εάν υπάρχει παράνομη ενέργεια, που υπάρχει φυσικά, η μεταφορά ανθρώπων είναι παράνομη ενέργεια και επεμβαίνεις.

Ν.Α. 15.54 η μεταφορά ανθρώπων δεν είναι ειδικό έγκλημα που τελείται στα διεθνή ύδατα.

  • Δημοσιογράφος 15.57 το trafficking δεν είναι;

Ν.Α.16.00 θεωρείτε ότι είναι trafficking… είναι άλλο το λαθρεμπόριο ανθρώπων και άλλο η λαθρομετανάστευση.

  • Δημοσιογράφος 17.08 (…) άρα μας λέτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να πνιγούν (..)

6) Αλεξίου για ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν έγινε καμία διαδικασία πρόσδεσης για ρυμούλκηση», 16/6/23 (ΑΝΤ1, Ν. Χατζηνικολάου)

https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1282876/alexiou-gia-nauagio-stin-pulo-den-egine-kamia-diadikasia-prosdesis-gia-rumoulkisi/

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

  • Δημοσιογράφος: 00.13 θα σας ρωτήσω για αυτό το θέμα που ανέκυψε εκ των υστέρων διότι μέχρι χθες σας ρωτούσαμε και μας το διαψεύδατε ότι επιχείρησε σκάφος του λιμενικού κάποιες ώρες, 3 ώρες νομίζω λένε οι κύκλοι του λιμενικού να δέσει πάνω στο αλιευτικό, πέταξε σκοινί, ένα μικρό κάβο πάνω στο αλιευτικό, γιατί αυτό το μάθαμε με τόση καθυστέρηση; Και το ρωτώ γιατί χθες σας ρώτησα αν αυτό συνέβη και μου είπατε όχι. Μου είπατε ότι το σκοινί το πέταξε ένα φορτηγό που ήταν στην περιοχή.

Ν.Α. 01.00 Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι δεν έγινε καμία διαδικασία πρόσδεσης του πλοίου για ρυμούλκηση και επίσης έχουμε αναφέρει ότι 11 παρά όταν έφτασε το παράκτιο σκάφος του λιμενικού στο σημείο, προσέγγισε το αλιευτικό ούτως ώστε να ελέγξει την κατάστασή του και να μπορέσει να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που ήταν επί του καταστρώματος για να μπορέσει να τους μεταπείσει και να τους παράσχει συνδρομή. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό . Στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής, δύο πλοία όταν έρθουν πλώρη πλώρη κάνουν κράτει ώστε να μην υπάρξει κάποιος λάθος χειρισμός και δέθηκαν με ένα μικρό κάβο για λίγα λεπτά μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ο οποίος όταν οι μετανάστες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν καμία συνδρομή τον έλυσαν μόνοι τους και συνέχισαν την πορεία τους. Το πλαίσιο της κουβέντας που κάναμε για την πρόσδεση ήταν ότι δεν προσδέθηκε ποτέ το πλοίο για να ρυμουλκηθεί.

  • Δημοσιογράφος: 2.00 πάντως εγώ σας ρώτησα χθες αν υπήρξε το συγκεκριμένο, δηλαδή αν πετάχτηκε σκοινί από σκάφος του λιμενικού στο αλιευτικό και μου απαντήσατε όχι, μου είπατε ότι σκοινί πέταξε ένα παραπλέον φορτηγό σκάφος.

Ν.Α. 2.19 Ηταν στο πλαίσιο της κουβέντας που κάναμε, όλες τις συνεντεύξεις που έχω δώσει από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ επί 3 ημέρες που δίνω, λέω ακριβώς το ίδιο πράγμα και δεν έχει αλλάξει το πλαίσιο της κουβέντας, όλες οι ερωτήσεις που μου κάνουν είναι αν δέσαμε το σκάφος για να το ρυμουλκήσουμε, αυτή η απάντηση μου ήταν στο ίδιο πλαίσιο που έδωσα και σε εσάς ότι δεν δέθηκε ποτέ το σκάφος για να ρυμουλκηθεί και η πρώτη προσέγγιση την είχα δηλώσει, ο τρόπος ο οποίος προσεγγίζουν δύο σκάφη …

(…) 3.03 το γεγονός ότι διέρρευσε μία μαρτυρική κατάθεση η οποία έλεγε αναλυτικά τον τρόπο που επιχείρησε το παράκτιο περιπολικό σκάφος δεν αλλάζει το γεγονός, από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι προσέγγισε το πλοίο και προέβη σε συνομιλίες (..) το ότι δεν αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο έγινε η προσέγγιση δεν αλλάζει το γεγονός, δύο πλοία τα οποία έρχονται πλώρη πλώρη για να συνομιλήσουν και να κρατηθούν το ένα σε κοντινή απόσταση από το άλλο ενώ οι μηχανές είναι κράτει είναι απολύτως φυσιολογικό να δεθούν με ένα μικρό κάβο (…)

  • Δημοσιογράφος 3.42 τι ώρα; Πόση ώρα πριν από τη βύθιση έγινε αυτό;

Ν.Α. 3.46 Όπως σας είπα έγινε με το που έφτασε το παράκτιο λιμενικό σκάφος 11 παρά στο σημείο, η βύθιση έγινε λίγο μετά τις δύο (…)

  • Δημοσιογράφος 4.45 μου λέτε λοιπόν ότι δεν υπήρξε τίποτα περίεργο, και δεν υπήρξε (…) κανενός είδους συμμετοχή του λιμενικού στην ανατροπή του σκάφους.

Ν.Α. 5.10 η ερώτηση αυτή είναι από τη βάση της αυταπάντητη, το λιμενικό είναι εκεί για να διασώζει ζωές δεν μπορεί να έχει συμμετοχή, (…) ένας από τους λόγους επιχειρησιακά που δεν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε διαδικασία για να προσδεθεί το πλοίο και για να εκτραπεί της πορείας του για να έρθει στην Ελλάδα να διασώσουμε αυτούς τους ανθρώπους ήταν ότι επιχειρησιακά όταν έχεις ένα αλιευτικό σκάφος με 100-150 άντρες οι οποίοι επιθυμούν να πάνε στην Ιταλία και αρνούνται οποιαδήποτε συνδρομή δεν είναι δυνατό να το δέσεις και να το εκτρέψεις, χρειάζεται η συμμετοχή των ανθρώπων που είναι πάνω για να γίνει αυτό.

7) Πύλος: «Δεν έγινε καμία προσπάθεια ρυμούλκησης» – Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού στο MEGA (16/6/2023)

https://www.makthes.gr/nayagio-stin-pylo-den-egine-kamia-prospatheia-rymoylkisis-leei-o-ekprosopos-toy-limenikoy-650805

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

  • Δημοσιογράφος 1.13 επειδή το είδαμε τώρα και στα πλάνα το 920 (έδειξαν βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο) το 920 έχει κάμερες πάνω και έχει και κάμερες για νύχτα και για μέρα γιατί δεν έγραψε η κάμερα αυτή ώστε να υπάρχει εικόνα της όλης επιχείρησης;

Ν.Α. 1.23 Η ενημέρωση που μου έχει δοθεί όσον αφορά το ζήτημα που ρωτάτε είναι ότι οι κάμερες αυτές λειτούργησαν επιχειρησιακά ούτως ώστε να μπορούν να βλέπουν ευκρινώς, δεν έγινε κάποια καταγραφή. (…) χρησιμοποιήθηκαν τα ραντάρ ώστε να έχει οπτική εικόνα πέρα από το διά ζώσης.

  • Δημοσιογράφος 1.48 το βίντεο το ΓΕΕΘΑ το έχει δώσει στη δημοσιότητα, είναι ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού αυτό που έκανε τη λήψη (…) 2.07 όταν κάνετε τέτοιες επιχειρήσεις δεν γίνεται καταγραφή κύριε Αλεξίου (…)

Ν.Α. 2.17 σας ξαναλέω, οι κάμερες που χρησιμοποιούνται ημέρα και οι κάμερες νύχτας στη συγκεκριμένη περίπτωση από ό,τι μου είπαν χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά για να μπορούν να βλέπουν και δεν έχουν καταγράψει το συμβάν αυτό καθαυτό. (…) δεν έχει γίνει καταγραφή.

  • Δημοσιογράφος 2.50 Δεν είναι παράδοξο αυτό; Κι εσείς από την υπηρεσία δεν ζητάτε να υπάρχει καταγραφή ώστε να ξέρετε τι γίνεται;

Ν.Α. 2.57 μιλάμε ότι έγινε μια ενημέρωση 2 παρά από τον καπετάνιο του αλιευτικού ότι έχασε τη μηχανή του και άμεσα τα στελέχη του πληρώματος μπήκαν σε κατάσταση συναγερμού ούτως ώστε να πλησιάσουν το σημείο και στο πλαίσιο αυτής της επιχειρησιακής ετοιμότητας προβήκαμε και στη διάσωση 104 ανθρώπων, θεωρώ πως η προτεραιότητα είναι η διάσωση και η επιχείρηση και όχι κάτι άλλο.

  • Δημοσιογράφος 3.31 (..) το να πατήσεις ένα κουμπί που απλά θα καταγράφει την εικόνα που βλέπεις είναι ένα δευτερόλεπτο (…)

Ν.Α. 4.01 σας απάντησα, τη στιγμή της βύθισης δεν υπάρχει καταγραφή.

  • Δημοσιογράφος 4.05 σε άλλες περιπτώσεις όμως υπάρχει και τα έχουμε δει τα πλάνα.

Ν.Α. 4.10 Από πλωτά ή από τη στεριά;

  • Δημοσιογράφος 4.13 και από πλωτά (…) 5.16 ακούσαμε πολλούς έμπειρους που λένε ότι το πλοίο είχε τέτοιο βάρος στο κέντρο του με τόσους ανθρώπους γιατί πάνω 100-120 άτομα είναι, είναι τόσο το βάρος στο κέντρο του πλοίου που η μετακίνηση αυτών των 100-120 δεν είναι επαρκής για να αλλάξει την ευστάθεια του πλοίου και να το μπατάρει, μήπως κάτι άλλο έχει συμβεί; Μήπως πήρε νερά; Μήπως ήταν το τιμόνι τέρμα δεξιά ή αριστερά και πήρε απότομα η μηχανή και μπάταρε το πλοίο;

Ν.Α. 5.43 και ταυτοχρόνως να κουνήθηκαν και οι άνθρωποι (..) 5.50 και αυτό να δημιούργησε μια ταλάντωση ακριβώς, επειδή έτυχε να παρακολουθήσω το κομμάτι με τον καπετάνιο του αλιευτικού που σας είπε το παράδειγμα (…) είναι μια λογική εξήγηση (…) 6.57 η απάντηση είναι σαφής (ρωτήθηκε για το σκοινί) και την έχουμε δώσει από την πρώτη στιγμή, δεν έγινε σε καμία φάση του περιστατικού, ουδεμία προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου (…)

  • Δημοσιογράφος 7.39 άλλο είναι το σκοινί αυτό που συζητάμε που αν τα πράγματα έχουν εξελιχθεί είναι ένα σκοινί για να έρθουν τα δύο σκάφη κοντά, άλλο είναι το σκοινί της ρυμούλκησης και άλλο είναι το δέσιμο της ρυμούλκησης, είναι τελείως διαφορετική διαδικασία.

Ν.Α. 8.03 και όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή εφόσον δεν υπήρχε και συνεργασία από τους ανθρώπους (..) το να λέμε ότι έχει δεθεί ένα τέτοιο σκοινί ρυμούλκησης για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία είναι αν μη τι άλλο άτοπο, δέθηκε λοιπόν αυτός ο μικρός κάβος για 5-6 λεπτά όσο διήρκησε η συνομιλία, δηλώναν ευθαρσώς ότι δεν θέλανε οποιαδήποτε βοήθεια, το έλυσαν μόνοι τους το σκοινί, ξαναέβαλαν τις μηχανές μπροστά και έφυγαν.

  • Δημοσιογράφος 9.00 όταν βούλιαξε σε πόση απόσταση ήταν το 920;

Ν.Α.9.04 ήταν σε ασφαλή απόσταση, εξού και σας είπα ότι τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (…)

  • Δημοσιογράφος 9.20 όταν μπάταρε το πλοίο η μηχανή του δούλευε ή όχι;

Ν.Α 9.24 αυτό που ξέρουμε είναι ότι 2 παρά έχασε τη μηχανή του και μετά από λίγα λεπτά έγινε όλη αυτή η διαδικασία με τον κλυδωνισμό και αναποδογύρισε.

8) Ναυάγιο στην Πύλο: Διευκρινήσεις από το Λιμενικό σώμα | Restart | ATTICA TV (16/6/2023)

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

  • Δημοσιογράφος 7.32 (…) η μαρτυρία του ανθρώπου είναι ότι μας τραβούσανε, νιώθαμε ότι μας τραβούσανε και πηγαίναμε αριστερά, δεξιά (..)

Ν.Α. 7.39 Δύο σκάφη είναι δεμένα και έχουν κράτει τις μηχανές τους ακριβώς ο σκοπός του σκοινιού είναι όταν το ένα σκάφος πάει αντίθετα από το άλλο, το σκοινί τεντώνει και τους κρατάει (…) 9.44 καθόλη τη διάρκεια που γινόταν η επικοινωνία ήταν ένα σκάφος το οποίο έπλεε κανονικά (..)

  • Δημοσιογράφος 13.54 οι φωτογραφίες που έχουμε δει να έχουν κυκλοφορήσει, όχι της φρόντεξ, αυτή η γνωστή φωτογραφία είναι από κοντά βραδινή, είναι από το λιμενικό, είναι στοπ καρέ από βίντεο;

Ν.Α. 14.09 μετά από τόσες ώρες το είχα ξεχάσει κι εγώ, η φωτογραφία αυτή που βγάλαμε είναι από αυτή την προσέγγιση (..) 14.19 είναι η στιγμή που βλέπετε, πλώρη πλώρη πάμε και το πλησιάζουμε ούτως ώστε να συνομιλήσουμε, ρυμούλκηση πλώρη πλώρη δεν γίνεται.

  • Δημοσιογράφος 14.32 πλέον με βάση το ιστορικό της όλης υπόθεσης υπήρχαν πάρα πολλές ώρες από τότε που εντοπίστηκε το σκάφος μέχρι την ώρα που βυθίζεται (…) δεν θα μπορούσαμε μαζί με την φρόντεξ (…) να οργανώσουμε μία επιχείρηση τέτοια ώστε να μην καταλήξουμε σε αυτό που καταλήξαμε, στο ναυάγιο;

Ν.Α. (..) 15.04 ταυτόχρονα με αυτό το περιστατικό, είχαμε και δεύτερο περιστατικό έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης, 32 ναυτικά μίλια, επίσης μακρινή απόσταση, με 5 καιρό μποφόρ και όχι 2 που επικρατούσε εκεί, εκεί είχαμε ένα ιστιοφόρο, το οποίο ήταν ακυβέρνητο με 80 ανθρώπους , οι άνθρωποι αυτοί όμως συνεργάστηκαν, θέλαν να σωθούν (…) δεν μπορείς βιαίως να κάνεις τέτοιες κινήσεις (..) όταν έχεις 100-150 ανθρώπους που φωνάζουν Italia Italia καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για καθολικότητα.

  • Δημοσιογράφος 15.54 παρόλα αυτά ξέρατε τι θα ακολουθήσει, φαινότανε.

Ν.Α. 16.00 τι θα ακολουθήσει, τι εννοείτε;

  • Δημοσιογράφος 16.02 ότι βλέπουμε ένα σαπιοκάραβο με 700 άτομα μέσα που είναι λογικό ότι δεν είναι τόσο εύκολο να φτάσει στον προορισμό του, λίγο να γύρει από δω, λίγο από κει, φαινόταν ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια.
  • Δημοσιογράφος 16.49 Δεν σας είχαν ενημερώσει, δεν είχαν αναφέρει πριν ότι έχουμε πρόβλημα με τη μηχανή (..)

Ν.Α. 16.59 αναφορά για βλάβη στη μηχανή έγινε εκείνη την ώρα.

  • Δημοσιογράφος 17.04 χθες ένας ναύαρχος εν αποστρατία, ο κ. Σπανός είπε ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο διασωστικό 80 μέτρων εκεί στην περιοχή, γιατί δεν έφτασε στο πεδίο το συγκεκριμένο σκάφος;

Ν.Α. 17.24 εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα 40 μέτρων σκάφος το οποίο έχει μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα και έχει μεγάλες ταχύτητες, δεσμεύσαμε παραπλέοντα φορτηγά τα οποία είχαν λάτζες που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν κιόλας, δεν υπήρξε ένδεια επιχειρησιακών μέσων στο πλαίσιο έρευνας και διάσωσης (…)

Ν.Α. 18.56 δεν υπάρχει εντολή για καταγραφή υποχρεωτικά των περιστατικών.

9) Εκπρόσωπος Λιμενικού για ναυάγιο στην Πύλο: Έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν αυτοδύναμα, 20/06/23

https://www.agriniopress.gr/ekprosopos-limenikoy-gia-nayagio-stin-pylo-elysan-to-schoini-kai-synechisan-aytodynama/

Απομαγνητοφωνημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ν.Α. 01.02 με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία μάλιστα αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον πιο επίσημο τρόπο, βγήκε δελτίο τύπου το οποίο υπάρχει στον ιστότοπο του αρχείου μας με το οποίο διαψεύδεται αυτό το δεδομένο το οποίο παρουσιάζει ότι ήταν ακίνητο το σκάφος. Συγκεκριμένα το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα της Πύλου έπλεε από τη στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες διανύοντας συνολικά 24 ναυτικά μίλια. Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες παροχής τροφοεφοδίων στο σκάφος αυτό. Το αλιευτικό λοιπόν σκάφος προσεγγίστηκε αρχικώς από παραπλέον πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο μάλιστα μας ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να προσεγγίσει, το αλιευτικό απομακρυνόταν με ιδία μέσα. Το αλιευτικό εν τέλει σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων, εν συνεχεία και δεύτερο παραπλέον επιχείρησε να προσεγγίσει το αλιευτικό αναφέροντας και αυτό με τη σειρά του άρνηση από το αλιευτικό και κίνησή του με ιδία μέσα με πορεία μάλιστα δυτική. Εν τέλει το ανωτέρω δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε και αυτό τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες και αφού ολοκληρώθηκε μας ανέφερε ότι οι επιβαίνοντες άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια. (…) 2.29 όλο αυτό που σας περιέγραψα τώρα κράτησε περίπου 4,5 ώρες. Αποδομείται το γεγονός ότι έμεινε ακίνητο 7 ώρες.

(..) 2.50 έχουν αναφερθεί οι ώρες, υπάρχουν και στη δικογραφία, τα δελτία τύπου δεν είναι ημερολόγια συμβάντων για να γράφουν με λεπτομέρειες τις ώρες. Χοντρικά σας λέω ότι εφόσον είναι 4,5 ώρες, αναφέρεται αυτό το γεγονός, η πρώτη προσέγγιση από το πρώτο παραπλέον έγινε περίπου στις 6 η ώρα.

(…) 3.30 αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι η διαδικασία προσέγγισης, το ότι προσεγγίσαμε το αλιευτικό με το πλωτό μας την πρώτη στιγμή που φτάσαμε, αναφέρθηκε από την πρώτη στιγμή, το ότι δεν έγινε ανάλυση πώς δύο σκάφη στην ανοιχτή θάλασσα, όταν έρχονται σε επαφή πλώρη πλώρη για να συνομιλήσουν ότι ρίχνεται ένα μικρό σκοινί προκειμένου να μην ξεσύρουν τα σκάφη καθώς κάνουν κράτει τις μηχανές τους, δεν είναι παράλειψη , είναι πάγια πρακτική στη θάλασσα (…) 4.13 αυτό έγινε περίπου 11 παρά όταν προσεγγίστηκε από το πλωτό του λιμενικού και κράτησε 5-6 λεπτά, το βράδυ, τρεις ώρες πριν τη βύθιση. (…) μετά από 5-6 λεπτά λύσανε οι ίδιοι το σκοινάκι και συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα.

(…) 5.27 το σκάφος του λιμενικού επειδή εκτίμησε την κατάσταση στην οποία ήταν το αλιευτικό και παρόλο που δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως λόγω της άρνησης των ανθρώπων πρέπει να συνεκτιμούμε κ την ψυχολογία του ατόμου σε κάθε επιχειρησιακό πλάνο, το σκάφος το δικό μας ήταν σε παράλλαξη με το αλιευτικό σε ασφαλή απόσταση ούτως ώστε εάν τυχόν συνέβαινε το οτιδήποτε και χρειαζόταν να επέμβει όπως και έγινε εν τέλει, να είναι σε εγγύτητα ώστε να επέμβει άμεσα, από κει και πέρα έχουν αναφερθεί στα ρεπορτάζ τόσο αυτές οι μαρτυρίες που αναφέρετε τώρα όσο και άλλες μαρτυρίες διασωθέντων οι οποίες λένε ότι τη στιγμή εκείνη σταμάτησε το σκάφος μας, έχασε τη μηχανή του, ξεκίνησαν κάποιες αψιμαχίες κάποια αναταραχή, κλυδωνίστηκε και δυστυχώς ανετράπη, δεν μπορούν να ισχύουν και τα δυο ταυτόχρονα. Και το γεγονός ότι οι μαρτυρίες οι οποίες αναφέρουν παρέμβαση του λιμενικού είναι σε ύστερο χρόνο καλό είναι να ελεγχθούν κατά πόσο είναι ακριβείς.

  • Δημοσιογράφος 6.35 (…) δέχεστε κριτική για το για ποιο λόγο δεν έχει καταγραφή πουθενά η στιγμή της βύθισης (..).

Ν.Α. 6.52 τη στιγμή που επιχειρείς σε ένα πλοίο και είναι σχετικά ήρεμα τα πράγματα οι δυνατότητες, είτε πλήρωμα του φορτηγού πλοίου που ήταν εκεί, είτε του πληρώματος του παράκτιου σκάφους, να βγουν στην κουβέρτα του πλοίου τους και να τραβήξουν φωτογραφία ή ένα βίντεο με το κινητό τους είναι κάτι διαφορετικό από όταν μπαίνει ένα πλοίο σε κατάσταση distress και όλοι μπαίνουμε σε έναν επιχειρησιακό συναγερμό να ακυρώσεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό, τη στιγμή λοιπόν που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές και βλέπουμε την κατάσταση που δημιουργείται, άμεσα το πλωτό μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει δίπλα στο αλιευτικό προκειμένου να τους διασώσει.

  • Δημοσιογράφος 7.37 άρα δεν έχει κάμερα πάνω το σκάφος να καταγράφει;

Ν.Α. 7.42 εγώ αυτό που έχω πει από την πρώτη στιγμή, η ενημέρωση που έχω, είναι ότι τη στιγμή της βύθισης δεν υπήρξε η δυνατότητα να υπάρξει καταγραφή.

Ν.Α. 8.08 (..) δεν ήταν ακυβέρνητο 8.19 (…) αυτό εάν έχει γίνει δεν έχει γίνει τις ώρες που έχει εντοπιστεί (διακόπτει τη δημοσιογράφο που λέει ότι το αλιευτικό είχε υποστεί πολλές μηχανικές βλάβες οπότε κατά καιρούς σταματούσε από την αρχή του ταξιδιού μέχρι τη μοιραία στιγμή), γιατί από το πρωί που εντοπίστηκε μέχρι και την μηχανική βλάβη που έπαθε το βράδυ έπλεε κανονικά, οπότε δεν είχε τεθεί σε κατάσταση ακυβερνησίας (…) σαφώς και θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε το πρωτόκολλο αν υπήρχε συνεργασία διότι πέρα από το αν τέθηκε σε φάση distress λόγω ακυβερνησίας ή λόγω καιρού ή οτιδήποτε, τα εγχειρίδια επιτάσσουν και τη συναίνεση του κόσμου, αν ο κόσμος αυτός, 100-150 άντρες που ήταν πάνω στο κατάστρωμα δεν συναινούσε, δεν μπορεί να γίνει βίαιη επέμβαση, γεγονός που αποδομεί και το επιχείρημα ότι προβήκαμε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, διότι για να γίνει αυτό χρειάζεσαι και τη συνεργασία του κόσμου και είναι αυταπόδεικτο το γεγονός ότι ταυτόχρονα την ίδια μέρα στους Καλούς Λιμένες 80 συνάνθρωποι μας με ιστιοφόρο οι οποίοι κινδύνευαν 32 ναυτικά μίλια μακριά, με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες, 5 μποφόρ, οι οποίοι όμως συναίνεσαν, κάλεσαν το 112, ζήτησαν βοήθεια και είναι ασφαλής, όπως το ίδιο έγινε και χθες (στη Λέρο), αν δεν θέλουν να βοηθηθούν δυσχεραίνουν το έργο (..) 9.57 ένα ακόμα στοιχείο είναι (..) ότι βρισκόμαστε 100 ναυτικά μίλια μακριά από την Ιταλία, ρυμούλκηση 100 μίλια δεν γίνεται.

  • Δημοσιογράφος: Που αποδίδετε το ρεπορτάζ του BBC;

Ν.Α. 10.26 Δεν είναι δικός μου ρόλος, είναι να σας εφιστήσω τις ανακρίβειες και τις αντίθετες μαρτυρίες από κει και πέρα γιατί ο καθείς χρησιμοποιεί τη μαρτυρία που τον συμφέρει η οποία έχει γίνει μάλιστα σε δεύτερο χρόνο είναι κάτι που μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας.