Αποσπάσματα της κατάθεσης του κυβερνήτη του σκάφους του Λιμενικού όπως δημοσιεύτηκαν σε Καθημερινή και Documento

Αποσπάσματα της κατάθεσης του κυβερνήτη του σκάφους του Λιμενικού ΠΠΛΣ 920, όπως δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Καθημερινή και Documento:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Στις 23:40 προσεγγίστηκε σε απόσταση 200 μέτρων», σημειώνει ο κυβερνήτης και προσθέτει: «Ενημερώσαμε ότι έχουμε έρθει να συνδράμουμε και να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί». Ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν λάβαμε καμία απάντηση από το σκάφος, αλλά συνεχίσαμε να το ακολουθούμε από ασφαλή απόσταση».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λίγο αργότερα, περί τις 23.45, «διαπιστώσαμε ότι το σκάφος σταμάτησε να κινείται. Εγινε προσέγγιση αυτού με σκοπό να γίνει οπτικός έλεγχος στην κατάσταση αυτού και των επιβαινόντων και εάν απαιτείται παροχή συνδρομής από το σκάφος μας».

DOCUMENTO: «Περί την 23.50 βρισκόμενοι πλησίον του, τους δόθηκε ένας μικρός κάβος με σκοπό να το προσεγγίσουμε και να διαπιστώσουμε τι ακριβώς χρειάζεται. Μετά την πρόσδεση από την πλώρη μας με την πλώρη του Α/Κ σκάφος ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα “No help – Go Italy” και παρά τις επανειλλημένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια – συνδρομή, μας αγνόησαν και περί ώρα 23:57 έλυσαν τον κάβο που τους είχαμε δώσει».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Εβαλαν μπροστά ξανά τη μηχανή του σκάφους και κινήθηκαν σε δυτική κατεύθυνση με χαμηλή ταχύτητα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμεσα ενημερώθηκε το ΕΣΚΕΔ και συνεχίστηκε η επιτήρηση από απόσταση περίπου 200 μέτρων.

DOCUMENTO: Σημειώνεται ότι το εμπορικό πλοίο που είχε ενημερώσει το λιμενικό για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρισκόταν το αλιευτικό, κλήθηκε, σύμφωνα με τον πλοίαρχο, στις 00.18 τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου να απεμπλακεί από την επιχείρηση. «Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης αποδέσμευσε το πλοίο από την επιχείρηση της έρευνας και διάσωσης και δόθηκε εντολή στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Περί τη 1.40 ενημερωθήκαμε από το ΕΣΚΕΔ ότι το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε εκ νέου να κινείται και μας δόθηκε εντολή να ελέγξουμε την κατάστασή του. Για τον λόγο αυτό, το προσέγγισα με χαμηλή ταχύτητα για τυχόν παροχή συνδρομής. Ευρισκόμενοι σε απόσταση 70 μέτρων από το σκάφος, αντιλήφθηκα ότι το σκάφος αυτό είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη κλίση, ενώ επικρατούσε στους επιβαίνοντες μεγάλη αναστάτωση και φωνές. Σε λιγότερο από ένα λεπτό το σκάφος ανατράπηκε», σημειώνει ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento:

Στις 15 Ιουνίου, ο Μιλτιάδης Ζουριδάκης, υποπλοίαρχος του Λιμενικού και κυβερνήτης στο ΠΠΛΣ 920, το οποίο προσέγγισε το βράδυ του ναυαγίου το αλιευτικό, κατέθεσε αρμοδίως οπτικοακουστικό υλικό και πέντε φωτοαντίγραφα ημερολογίου από το σκάφος.

Αναλυτικά όσα σημειώνονται στην έκθεση εγχειρίσεως:

«Καλαμάτα, σήμερα τη 15η ημέρα της εβδομάδος Πέμπτη και ώρα 00:55 του μηνός Ιουνίου, του έτους 2013, ενώπιον εμού του Υποπλοιάρχου Λ.Σ. Τσούλου Νικολάου, παρουσία και της Ανθυπασπιστή Λ.Σ. Μητσέα Ευγενίας, που προσλήφθηκε ως Β’ Ανακριτικός Υπάλληλος, εμφανίστηκε ο Ζουριδάκης Μιλτιάδης, του Εμμανουήλ και της Μαρίας, και εγχείρισε ένα (01) οπτικοακουστικό δίσκο και πέντε φωτοαντίγραφα ημερολογίου γέφυρας ΠΠΛΕ 920 (Φ.05)».

Οι πηγές της ανάρτησης:

Η ένορκη κατάθεση του κυβερνήτη του ΛΣ εκθέτει τις αρχές για το σχοινί και τις επικίνδυνες προσεγγίσεις (Αντώνης Ρηγόπουλος, Documento, 18/6/2023).

«Αγνόησαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας να τους συνδράμουμε» – Η κατάθεση του κυβερνήτη του λιμενικού σκάφους (Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή, 17/6/2023).

Ναυάγιο Πύλου: Υπάρχει οπτικοακουστικός δίσκος αλλά τον κρατούν επτασφράγιστο μυστικό (Άγγελος Προβολισιάνος, Documento, 18/6/2023).