Ενημέρωση-απολογισμός για τη δίκη των 9 Αιγύπτιων επιζώντων στην Καλαμάτα και για τον έναν χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Ενημέρωση-απολογισμός για τη δίκη των 9 Αιγύπτιων επιζώντων στην Καλαμάτα και για τον έναν χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου (Ημ. ανάρτησης: 7/6/2024)

Η δίκη των 9 Αιγύπτιων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου στις 21 Μαϊου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας ολοκληρώθηκε με την αθώωση των κατηγορούμενων για τα αδικήματα της διακίνησης και της παράνομης εισόδου και την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς το δικαστήριο έκρινε τον εαυτό του αναρμόδιο λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας αφού το ναυάγιο έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα. Τους κατηγορούμενους εκπροσώπησαν στο ακροατήριο ως συνήγοροι υπεράσπισης οι δικηγόροι Βίκυ Αγγελίδου, Αλέξης Γεωργούλης, Έφη Δούση, Χρυσάνθη Καούνη, Ευγενία Κουνιάκη, Νατάσα Νταϊλιάνη, Σπύρος Πανταζής και Δημήτρης Χούλης. Ως μάρτυρες κατά την εξέταση της ενστάσεως δικαιοδοσίας που προέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, εξετάστηκαν ο Μιλτιάδης Ζουριδάκης, πλοίαρχος του ΠΠΛΣ920, που καταγγέλλεται ότι ρυμούλκησε το σκάφος Adriana, και ο λιμενικός Ηρακλής Τορνατζής. Μετά από τοπικά και πανελλαδικά καλέσματα, έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, την ΚΕΕΡΦΑ, την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα push-backs, την Αναρχική Πολιτική Οργάνωση Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων και εργατικά σωματεία της πόλης, όπως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΦΚΑ, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, κ.α Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εκδηλώθηκε απρόκλητη αστυνομική βία κατά συνδικαλιστών και εργατικών σωματείων. Εντός της δικαστικής αίθουσας, υπήρξε παρουσία αλληλέγγυου κόσμου, δικηγόρων και εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ την εξέλιξη της δίκης κάλυψε μέσω twitter δημοσιογραφικό Παρατητήριο με επιμέλεια του Omniatv (μπορείτε να βρείτε την κάλυψη εδώ: https://tinyurl.com/c7ku988y και https://tinyurl.com/yufujhvt ).

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου εκτιμούμε ότι το δικαστήριο, ακολουθώντας την οδό της νομιμότητας, μετέστρεψε την μέχρι τότε διαχείριση της δικογραφίας από τις δικαστικές αρχές και χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι 9 επιζώντες βρίσκονται έξω από τις φυλακές, αν και ο 1 εξ αυτών παραμένει ακόμα διοικητικά κρατούμενος. Επισημαίνουμε ότι κατά τη φάση της προδικασίας, οι συνήγοροι των 9 Αιγύπτιων επιζώντων του ναυαγίου είχαν καταγγείλει σοβαρά ελλείμματα ως προς τη μη τήρηση ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων, και δη, στη λήψη των καταθέσεων, στην διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου αλλά και εμπόδια στην άσκηση των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων, καθώς αιτήματά τους για μάρτυρες και αποδείξεις απορρίφθηκαν χωρίς αιτιολογία και κρίσιμες έρευνες και πραγματογνωμοσύνες δεν έλαβαν ποτέ χώρα μέχρι σήμερα. Εξαρχής, η απόδοση της κατηγορίας και της ευθύνης για την “πρόκληση ναυαγίου” σε πρόσωπα που ήταν και αυτοί πρόσφυγες και διακινούμενοι, αλλά υποδείχθηκαν από δημόσια πρόσωπα ως οι υπαίτιοι του χαμού των πλέον των 600 ανθρώπινων ζωών, είχε ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της δικαστικής έρευνας, δημιουργώντας την εύλογη πεποίθηση ότι επιδιώκεται η συγκάλυψη των ευθυνών των αρμοδίων για τη διάσωση ελληνικών αρχών.

Καταγγέλλουμε, ωστόσο, το γεγονός της αδικαιολόγητης παράτασης της “διοικητικής κράτησης” των 9 Αιγύπτιων επιζώντων, οι οποίοι έχουν ήδη αιτηθεί άσυλο. Μετά από ενέργειες των συνηγόρων υπεράσπισης, οι 8 επιζώντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των αντιρρήσεων και για τον τελευταίο. Το γεγονός της αδικαιολόγητης συνέχισης της κράτησης κατήγγειλαν οι συνήγοροι σε δημόσια παρέμβασή τους (ολη η δήλωση εδώ: https://tinyurl.com/asmuf84y ).

Μετά την αθώωση των 9 Αιγύπτιων επιζώντων και την οφειλόμενη απελευθέρωσή τους, η δικαστική διερεύνηση πρέπει να στραφεί εκεί που πραγματικά τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις: Το Ναυτοδικείο Πειραιά, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί μήνυση 53 επιζώντων του ναυαγίου, οφείλει τώρα να διερευνήσει και να ασκήσει ποινική δίωξη στους υπευθύνους του Ελληνικού Λιμενικού για την πρόκληση του ναυαγίου, τόσο μέσω παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας διάσωσης όσο και μέσω της επιχείρησης ρυμούλκησης του αλιευτικού που είχε ως άμεση συνέπεια την ανατροπή και βύθισή του, την οποία αρνείται το Λιμενικό, αλλά καταμαρτυρούν δεκάδες από τους διασωθέντες.

Τέλος, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η νόμιμη και απρόσκοπτη παραμονή των επιζώντων του ναυαγίου στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω θυματοποίηση τους.

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε μια αληθινή, αντικειμενική, ανεξάρτητη και εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του εγκληματικού ναυαγίου που οδήγησε στον θάνατο 650 συνανθρώπους μας.

Εν όψει του ενός χρόνου από το ναυάγιο, συμμετέχουμε στη συνέντευξη τύπου που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με πρωτοβουλία δικηγόρων και οργανώσεων που εκπροσωπούν τους επιζώντες μηνυτές και οικείους θυμάτων, καθώς και στη συγκέντρωση-πορεία την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στις 7μμ στα Προπύλαια. Επίσης συμμετέχουμε και στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στις 18.00 στην Κεντρική Πλατεία (πορεία) και στις 20.00 στο Πάρκο Λιμενικού (συναυλία).