Χαιρετισμός της Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου στη συναυλία της 12/5 στο Ρουφ

Χαιρετισμός της Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου (από τον δικηγόρο Βασίλη Παπαδόπουλο) στη συναυλία της Κυριακής 12/5 στο Ρουφ με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ.

“Χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση αλληλεγγύης.

Η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών φτιάχθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο – έγκλημα της Πύλου με σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας για τις συνθήκες του ναυαγίου και την απόδοση δικαιοσύνης. Στην Πρωτοβουλία μετέχουν όλες οι οργανώσεις και οι δικηγόροι που υποστηρίζουν και συνδράμουν επιζώντες και οικογένειες θυμάτων από το ναυάγιο στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, με όλες τις απαιτούμενες πολιτικές και νομικές ενέργειες.

Η Πρωτοβουλία συμμετείχε στην υποβολή μήνυσης στο Ναυτοδικείο από 40 επιζώντες, που σήμερα έχουν γίνει πολύ περισσότεροι, οι οποίοι κατάγγειλαν σειρά παραβιάσεων των υποχρεώσεων των Ελληνικών Αρχών για την προστασία της ζωής των επιβαινόντων και ζήτησαν τη διενέργεια αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες του πλέον πολύνεκρου ναυαγίου στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Οι επιζώντες κατήγγειλαν ότι οι Ελληνικές Αρχές παρέλειψαν να οργανώσουν επιχείρηση διάσωσης παρότι ήταν ενήμερες από το πρωί της προηγούμενης μέρας για τον κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζαν οι επιβαίνοντες στο υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος. Και όχι μόνο παρέλειψαν να διασώσουν, αλλά και τελικά προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του, παίρνοντας μαζί του στο βυθό πάνω από 600 ψυχές.

Σήμερα κοντά ένα χρόνο μετά η συγκεκριμένη διαδικασία προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Αντίθετα η δίκη των 9 φερόμενων ως διακινητών προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και έχει ορισθεί να ξεκινήσει για τις 21 Μάη στην Καλαμάτα. Ως Πρωτοβουλία θα είμαστε εκεί και θα ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές των οργανώσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου, των συνηγόρων και των 9 Αιγύπτιων κατηγορούμενων που διεκδικούν να μην μετατραπούν σε “αποδιοπομπαίους τράγους” του μεγαλύτερου, εδώ και δεκαετίες, εγκλήματος που έλαβε χώρα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Κι αυτό γιατί φοβόμαστε ότι αυτή η δίκη σκοπό έχει την συγκάλυψη των ευθυνών των Ελληνικών αρχών. Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας θα είναι στην Καλαμάτα τη συγκεκριμένη μέρα, όπως και κάθε μέρα της δίκης με το ρόλο του νομικού παρατηρητή με σκοπό την ενημέρωση όλων για την πορεία της δίκης.

Υπάρχει κάλεσμα έτσι και από μεριά μας για συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια της Καλαμάτας στις 21 Μάη στις 9 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια της Καλαμάτας.

Στις 13 Ιούνη επίσης η Πρωτοβουλία θα συμμετέχει και σε συνέντευξη τύπου για την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την πορεία της μήνυσης στο Ναυτοδικείο. 11 το πρωί στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 11 το πρωί, την ώρα που οι Ελληνικές αρχές ένα χρόνο πριν μάθαιναν για ένα καράβι σε κίνδυνο στη θάλασσα με 600 επιβαίνοντας και δεν έκαναν τίποτε μέχρι τις 2 τη νύχτα της επόμενης.

Ως Πρωτοβουλία ακόμη θα είμαστε παρούσες και παρόντες σε κάθε εκδήλωση συμπαράστασης, ανάδειξης και ενημέρωσης για το ναυάγιο της Πύλου, καθώς αυτό το ναυάγιο ήταν η τραγική κατάληξη μιας σειράς εγκληματικών πολιτικών αποτροπής και επαναπροωθήσεων τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε εγκαταλείψεις χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μαχόμαστε για να αποτελέσει η Πύλος το πρώτο παράδειγμα που οι πολιτικές αυτές θα ηττηθούν για το καλό όχι μόνο των προσφύγων, αλλά όλων μας. Και θα νικήσουμε.”

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ εδώ: https://www.facebook.com/ergatiki/posts/pfbid02tVAGHFGEqwYTpwNKVBX6WkRrPhZ96apYN4q1gMX1Fv18Ve8oY1HL8vrWvNTs4MQal