6 μήνες, 600 πνιγμένοι πρόσφυγες στο ναυάγιο της Πύλου: Συνέντευξη-διαμαρτυρία, Σάββατο 16/12, 11:30πμ, Σύνταγμα

Αναδημοσιεύουμε κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα” και της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος για συνέντευξη διαμαρτυρία το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 11:30πμ στο Σύνταγμα, με αφορμή τους 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου.

Συνέντευξη-διαμαρτυρία, Σάββατο 16/12, 11.30πμ, Σύνταγμα

6 μήνες, 600 πνιγμένοι πρόσφυγες στο ναυάγιο της Πύλου

Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος του Λιμενικού.

185 διαβατήρια μας θυμίζουν ότι οι νεκροί του ναυαγίου έχουν όνομα.

Συμμετέχουν επιβιώσαντες του ναυαγίου και συγγενείς των θυμάτων, οι δικηγόροι Βασίλης Παπαδόπουλος και Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος, ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος, η Άννα Στάμου, Μουσουλμανική ‘Ενωση Ελλάδος, ο Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα», ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ΚΕΕΡΦΑ. Πλαισιώνουν η Ακτιβιστική ομάδα θεάτρου του καταπιεσμένου και η Ομάδα ποιητών Απόδραση στο Λόγο και την Τέχνη.

Στο ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνη του 2023 χάθηκαν πάνω από 600 άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Ένα από το μεγαλύτερα εγκλήματα της συνοριακής πολιτικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ-φρούριο με την εγκληματική επιλογής της αποτροπής αντί της διάσωσης, ακόμη και όταν η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Οι μαρτυρίες των επιζώντων ναυαγών είναι καταπέλτης για τις ευθύνες του Λιμενικού: το πλοιάριο που μετέφερε τους πρόσφυγες προσδέθηκε στο σκάφος του Λιμενικού με μπλε σχοινί για να ρυμουλκηθεί με κατεύθυνση την Ιταλία προκαλώντας την βύθιση του. Όσοι επιβίωσαν του ναυαγίου κολυμπούσαν για μία ώρα για να φτάσουν το σκάφος του Λιμενικού που δεν έριξε ούτε ένα σωσίβιο στο νερό και είχε απομακρυνθεί από το σημείο του ναυαγίου.

Αυτό το έγκλημα της μη διάσωσης επιχειρούν μεθοδευμένα να το φορτώσουν σε 9 Αιγύπτιους πρόσφυγες βαφτίζοντας τους ως «διακινητές». Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ίδιες πολιτικές της ΕΕ-φρούριο, του Λιμενικού που αποτρέπει με επαναπροωθήσεις, της κυβέρνησης της ΝΔ και του Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι τα πλοιάρια των προσφύγων πρέπει να επιστρέφονται στα λιμάνια αναχώρησης, δηλ το συγκεκριμένο στη Λιβύη, όπου ο γιός του εκλεκτού φίλου στρατηγού Χαφτάρ κάνει κουμάντο στη διακίνηση!

Αυτές οι πολιτικές έχουν τροφοδοτήσει στην Ευρώπη την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Στηρίζουμε τις οικογένειες των θυμάτων στην απαίτηση για δικαιοσύνη. Αγωνιζόμαστε για να μπεί τέλος στη δολοφονική πολιτική της αποτροπής εισόδου των προσφύγων στα σύνορα και8 της μη διάσωσης που έχει μετατρέψει την Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο πάνω από 23.000 προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος όπως και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από την πρώτη στιγμή η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα» και την Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος στηρίξαμε την προσπάθεια των συγγενών των θυμάτων για δικαιοσύνη, για ταυτοποίηση των νεκρών συγγενών τους, για να έχουν φωνή στον αγώνας. Ανάμεσα τους 185 οικογένειες αναζητούν τους αγαπημένους συγγενείς τους, έχουν δώσει τα διαβατήρια, μας υπενθυμίζουν ότι οι νεκροί της Πύλου έχουν όνομα και αυτό θα ακουστεί το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 11.30πμ στο Σύνταγμα. Δεν ξεχνάμε, ζητάμε δικαιοσύνη, καμία συγκάλυψη, αθώωση και απελευθέρωση των 9 Αιγύπτιων κρατούμενων επιβιωσάντων του ναυαγίου στη Πύλο.

Αμέσως μετά στις 1.30μμ αναχώρηση για το πάρκο ΕΑΤ-ΕΣΑ και συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

ΚΕΕΡΦΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ