Η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια ξεκινά έρευνα για το θανατηφόρο ναυάγιο της Πύλου και τον ρόλο του Frontex

Αναδημοσίευση από Euronews (26/7/2023).

Η ανεξάρτητη διαμεσολαβήτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε την Τετάρτη έρευνα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Frontex σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια μεταναστών στην πρόσφατη ιστορία.

Είναι μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι υπαίτιοι αυτής της πολύνεκρης τραγωδίας. «Μια τραγωδία αυτού του μεγέθους απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να είναι σαφές στο κοινό ποιος είναι υπεύθυνος για αυτούς τους θανάτους», δήλωσε η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ. 

Μιλώντας στο Euronews, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη δήλωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνω αυτό που είναι αόρατο ορατό. Και μετά από αυτό, μπορούν να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, να γίνουν επιλογές σε σχέση με αυτό. Αλλά το σημαντικό πράγμα, το σημαντικό έργο που θα κάνω εγώ, ο Έλληνας Διαμεσολαβητής είναι ότι θα εκθέσουμε ανεξάρτητα τα γεγονότα εκεί έξω. Αυτή η τραγωδία συμβαίνει στις 14 Ιουνίου και ακόμα δεν έχουμε σαφήνεια ως προς τα γεγονότα που την περιβάλλουν, πού βρίσκεται η ευθύνη, πού βρίσκεται η λογοδοσία».

Η ‘Εμιλι Ο’Ρέιλι έχει ήδη ζητήσει πρόσβαση σε κρίσιμα εσωτερικά έγγραφα του Frontex και ζητά λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα κατά τις κρίσιμες ώρες της ανατροπής και βύθισης του Adriana. Μεταξύ των εγγράφων στα οποία ζήτησε πρόσβαση είναι και η επίσημη έκθεση του οργανισμού εξωτερικών συνόρων της Ένωσης σχετικά με το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα όταν το πλοίο Adriana βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας.

Στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν έως και 750 άτομα. Μόνο 104 επέζησαν, ενώ 82 πτώματα ανασύρθηκαν.

Η τραγωδία αναζωπύρωσε την έντονη κριτική στην ελληνική ακτοφυλακή καθώς και στον Frontex, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το ναυάγιο.

Το εισαγωγικό έγγραφο της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας προς τον Frontex (Case OI/3/2023/MHZ – Opened on Monday | 24 July 2023) εδώ:

How the European Border and Coast Guard Agency (Frontex) complies with its fundamental rights obligations in the context of its search and rescue activities.