Ενημέρωση για τη 2η συνάντηση της πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου στον ΔΣΑ

Ενημέρωση για τη 2η συνάντηση της πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου στον ΔΣΑ (11/7/2023)

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2023 στον ΔΣΑ η 2η συνάντηση της πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ενημερώσεις για τη δράση της πρωτοβουλίας μετά την πρώτη συνάντηση της 22ης Ιουνίου και για τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει από δικηγόρους που εκπροσωπούν επιζώντες και συγγενείς νεκρών ή αγνοουμένων.

Η πρωτοβουλία έχει ήδη προχωρήσει σε βήματα συγκρότησης της υποδομής της: απέκτησε ιστοσελίδα, ηλεκτρονική διεύθυνση και σελίδα στο facebook, ώστε να υπάρχει ένα κέντρο ενημέρωσης, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης όσον αφορά το ναυάγιο. Μέλη της πρωτοβουλίας επισκέφθηκαν τη Μαλακάσα και μίλησαν με επιζώντες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την εικόνα που έχει ήδη δοθεί από δεκάδες μάρτυρες για τη ρυμούλκηση του πλοίου “Ανδριάνα” από σκάφος του Λιμενικού που είχε ως συνέπεια τη βύθιση. Συνδράμαμε με την παρουσία μας και την αποστολή δελτίου τύπου τους συνηγόρους των οικογενειών αγνοουμένων που την 6η Ιουλίου 2023 υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας αίτημα ανέλκυσης του σκάφους, ανάσυρσης των εκατοντάδων σορών με σκοπό την ταυτοποίηση και την αξιοπρεπή ταφή τους, καθώς και αίτημα φωτογράφισης του ναυαγίου. Αναδείξαμε επίσης την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης στο Ναυτοδικείο Πειραιά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών ανδρών του Λιμενικού, που ανακοινώθηκε από την ευρωπαία επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων Ι. Γιόχανσον και όχι από τις ελληνικές αρχές. Μέλη της ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο τεκμηρίωσης με αποδελτιώσεις δημοσιευμάτων, κατάρτιση χρονολογίου, συγκέντρωση νομοθεσίας και νομολογίας, με σκοπό την υποβοήθηση των δικηγόρων που εργάζονται στο πεδίο.

Ενημερώσεις και παρεμβάσεις έγιναν από δικηγόρους που εκπροσωπούν θύματα του ναυαγίου τόσο ατομικά όσο και στο πλαίσιο οργανώσεων (Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Πακιστανική Κοινότητα “Η Ενότητα” και ΚΕΕΡΦΑ). Κατά την ενημέρωση, οι συνεντεύξεις στο πλαίσιο των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. Αρκετοί από τους αιτούντες άσυλο δεν κατοικούν πλέον στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι οι παθόντες, τόσο οι επιζήσαντες όσο και οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων (ταυτοποιημένων ή μη), θα πρέπει να υποστηριχθούν στη δικονομική εμφάνισή τους στο πλαίσιο έρευνας για την εξακρίβωση ποινικών ευθυνών των κρατικών οργάνων που επιλήφθηκαν της επιχείρησης. Ρόλος της πρωτοβουλίας μας θα είναι η συνδρομή των θυμάτων, των οικογενειών και των συνηγόρων τους με κάθε πρόσφορο μέσο (πολιτική ανάδειξη, δημόσιες παρεμβάσεις με δελτία τύπου, συμμετοχή σε κινηματικές δράσεις, κλπ).

Ενημερώσεις και παρεμβάσεις έκαναν επίσης μέλη της ομάδας Forensis (Forensic Architecture) που ερευνούν την υπόθεση και έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα πρώτα πορίσματα σε συνεργασία με μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, μέλος του OmniaTV, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δηλώνοντας την ενεργό στήριξη στα θυμάτα, τους συνηγόρους και την πρωτοβουλία.

Ως πρωτοβουλία, δηλώνουμε τη στήριξή μας σε κάθε κινηματική δράση, εκδήλωση ή σύσκεψη που αναδεικνύει το πολύνεκρο ναυάγιο και τις εγκληματικές ευθύνες των ελληνικών αρχών και της Frontex στην απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών και θα συμμετέχουμε σε αυτές στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Οι επόμενες δράσεις μας θα ανακοινωθούν στους ηλεκτρονικούς διαύλους της πρωτοβουλίας.

Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου – https://justice4pylos.org/